Pinuccia'nın Kitapları'nın düzenlediği Kış Okuma Şenliği devam ediyor. İstediğim kadar hızlı olmasa da bu şenlikte en az on kategoriede kitap okumayı hedefliyorum. İki kategorideki kitabı okuyup bitirdim bile:
1.Kategori (10 puan): Altın Kitaplar Yayınevin'den çıkan bir kitap okuyanlara
Bu kategoride tesadüfen Pınar Hanım ile aynı kitabı seçmişiz. KAYIP PARÇA- Jeni GROSSMAN (382 sayfa)
Uzun zamandır okumadığım bir türden bir macera romanı. Roman kendi topraklarımızda geçtiği için ilgimi çekmişti. Bir solukta okdumu ama ne yalan söyleyeyim bu yıl okduğum diğer kitaplarla karşılaştırınca biraz sönük kaldı. Gene de son üç günün eğlenceli bir şekilde geçirmemi sağladı.
13. Kategori (25 puan): Bir biyografi veya
otobiyografi okuyanlara.
Bu kategoride sevgili arkadaşım Tuba Pakin'in tavsiyesiyle aldığım ve Türkiye'nin saygıdeğer politikacılarından biri olan İsmail Cem'in Can Dündar ile yaptığı nehir söyleşinin yaşam öyküsüne dönüştüğü BEN BÖYLE VEDA ETMELİYİM-Can DÜNDAR (Can Yayınları- 296 sayfa)
İsmail Cem'in vefatından kısa bir süre önceye kadar devam eden söyleşi benim de bir çocuk, genç bir kız, genç bir kadın olarak tanıklık ettiğim yıllarda Türkiye'de neler olup bittiğini de gözler önüne seriyor. Hem hüzünlü hem keyifli bir okumaydı.
Böylece Kış Okuma Şenliğinde şu andaki puanım 35! Durmak yok yola devam.
28 Kasım 2013 Perşembe
3 Kasım 2013 Pazar
Sevgili Pınar Çelebi yeni şenliğini başlattı. Aslında 8 Kasım'da başlatacağını söylemişti ama insafa gelip bizi daha fazla merakta bırakmamış. Öncelikli olarak evdeki okunacak kitaplar dağından bir şeyle seçmeye çalıştım. İşte ilk seçimlerim:
Kategoriler:
1. Kategori (10 puan): Altın Kitaplar Yayınevi’nden çıkan bir kitap okuyanlara.
Bu kategoriye daha karar vermedim. Biraz düşünmem lazım.
2. Kategori (10 puan): Kütüphaneden ödünç alınmış veya sahaftan satın alınmış bir kitap okuyanlara.
Geçen yıl sahaflardan Agatha Christie'nin On Küçük Zenci kitabının İngilizce kopyasını almıştım. Meğer okunmak için bu günü bekliyormuş. (Elbette kitabı nereye koyduğumu hatırlayabilirsem)
3. Kategori (10 puan): Adında bir hayvan adı olan bir kitap okuyanlara.
Curious Incident of the Dog in the Night Time (Yazarı Marc Haddon)
4. Kategori (15 puan): 600 sayfadan uzun bir kitap okuyanlara.
Murakami'nin Sahilde Kafka'sı.
5. Kategori (15 puan): Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış bir yazarın bir kitabını okuyanlara.
Jose Saramago'nun Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş adlı kitabı.
6. Kategori (15 puan): Türk edebiyatında klasik kabul edilen bir roman okuyanlara.
Sabahattin Ali'den Kürk Mantolu Madonna. Bu kategoride seçim yaparken çok zorlandım. Bu kitabı da kızımın bu yılki okul kitapları listesinde olduğu için seçtim.
7. Kategori (15 puan): Hiç okumadığınız bir ülke edebiyatından bir kitap okuyanlara.
Necip Mahfuz'un bir romanı olabilir.
8. Kategori (20 puan): Sinemaya uyarlanmış bir kitabı okuyup filmini izleyenlere.
Hmm. En zor kategori belki de, çünkü seçenek çok. Sense and Sensibility (Jane Austen)
9. Kategori (20 puan): Adında kış mevsimine ilişkin bir sözcük olan veya konusunda kış teması olan bir kitap okuyanlara.
Yukio Mişima Bahar Karları.
10. Kategori (25 puan): Yasaklanmış bir kitap okuyanlara.
J.D.Salinger Catcher in the Rye. Ergen bir kız annesi olarak artık bu kitabı okumanın zamanıdır.
11. Kategori (25 puan): Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında yazılmış bir kitap okuyanlara.
Bu kategoride ne okurum diye araştırma yaparken gördüm bu kitabı. Atatürk ve Berberi. Yazarı Yaşar Gürsoy.
12. Kategori (25 puan): Yayınlanmış en az beş kitabı olan bir yazarın ilk kitabını okuyanlara.
Ben de Milan Kundera'nın Şaka'sını okuyacağım. (İtiraf ediyorum başka bir katılımcının listesinden çaldım bu fikri)
13. Kategori (25 puan): Bir biyografi veya otobiyografi okuyanlara.
Ben Böyle Veda Etmeliyim (Can Dündar'ın Kaleminden İsmail Cem)
14. Kategori (30 puan): Okuma yazmayı öğrendiğiniz yıl ilk kez yayınlanmış bir kitap okuyanlara.
Ama okumayı öğrendiğimiz yılı yazınca yaşımız ortaya çıkıyor. Charles Bukowski Kadınlar (1978)
15. Kategori (40 puan): Bir üçleme veya aynı seriden üç kitap okuyanlara.
Nihayet Fifty Shades Serisini okumak için bir neden.
3 Eylül 2013 Salı
Kitap şenliği
Gene blogumu ihmal ettim. Az yazmak hiç yazmamaktan iyidir. Pinuccia'nın Kitapları bir okuma şenliği düzenledi. Ben de yaklaşık bir ay önce katıldım ama şenliği duyurmak bugüne kısmetmiş.
http://pinucciasbooks.blogspot.com/2013/07/2013-yaznda-hem-okuyalm-hem-eglenelim-mi.html
Bu kapsamda okuduğum ilk kitap Maeve Binchey'in Heart and Soul adlı kitabı. Kitap 546 sayfaydı.
400 sayfa ve üzeri kitaplar kategorisine giriyor:))
Bir sonraki de benim doğduğum yıl olan 1971 yılında doğan bir yazar olan John Boyne'un bir kitabı olacak ama henüz hangisi olacağına karar vermedim.
http://pinucciasbooks.blogspot.com/2013/07/2013-yaznda-hem-okuyalm-hem-eglenelim-mi.html
Bu kapsamda okuduğum ilk kitap Maeve Binchey'in Heart and Soul adlı kitabı. Kitap 546 sayfaydı.
400 sayfa ve üzeri kitaplar kategorisine giriyor:))
Bir sonraki de benim doğduğum yıl olan 1971 yılında doğan bir yazar olan John Boyne'un bir kitabı olacak ama henüz hangisi olacağına karar vermedim.
28 Şubat 2013 Perşembe
Klasiklerden Vazgeçemiyoruz
Sevgli arkadaşım Defne ile kendi aramızda başlattığımız klasik roman okuma listesinde yer alan iki kitabı bitirdik ve üçüncü roman olan Madame Bovary'ye başladık. Daha Şubat ayı bitmeden iki kitabı bitirmiş olmak bizde listemize beş yeni kitap daha ekleme arzusu doğurdur. Yine beş farklı ülkenin edebiyatından (elbette biri mutlaka Türk) aşağıdaki kitapları seçtik:
Jane Eyre (Charlotte Bronte)
Bahar Karları (Yukio Mişima)
Lolita (Nabokov)
Genç Werther'in Acıları (Goethe)
İnce Memed (Yaşar Kemal)
Büyük bir ihtimalle her ikimizin de kendimize koyduğu yıllık kitap okuma hedefinin çok üstünde bir sayıya ulaşacağız. Kİtaplara "Bir, iki, üç" diye sayarak aynı anda başlıyoruz. Son kitabımızda bu ana tanıklık eden arkadaşlarımız bu davranışı tuhaf (!) bulmuş olsa da biz çok eğleniyoruz. Bu hareketimizden çevremizdeki pek çok kişi etkileniyor. Hayat daha bir keyifli hale geliyor.
Jane Eyre (Charlotte Bronte)
Bahar Karları (Yukio Mişima)
Lolita (Nabokov)
Genç Werther'in Acıları (Goethe)
İnce Memed (Yaşar Kemal)
Büyük bir ihtimalle her ikimizin de kendimize koyduğu yıllık kitap okuma hedefinin çok üstünde bir sayıya ulaşacağız. Kİtaplara "Bir, iki, üç" diye sayarak aynı anda başlıyoruz. Son kitabımızda bu ana tanıklık eden arkadaşlarımız bu davranışı tuhaf (!) bulmuş olsa da biz çok eğleniyoruz. Bu hareketimizden çevremizdeki pek çok kişi etkileniyor. Hayat daha bir keyifli hale geliyor.
Kolera Günlerinde Aşk
Kolera Günlerinde Aşk Aylık Sözcük Hedefleri listemin Şubat Ayı kitabıydı. (Seçtiğim sözcük Aşk'tı). Bir aşk sonsuza kadar sürer mi? Hem başkalarını sevip, hem de sadece bir kadına aşık olarak yaşanır mı? Karayiplerin renkli ve kokulu dünyasında yaşanan imkansız bir aşk hikayesi. Umduğumdan fazlasını buldum.
Love in The Times of Cholera was my book for February in my Monthly Word Reading Challenge (I had chosen the word "Love"). Can love last forever? Can you love other women, and yet be in love with only one? An impossible love story along with Caravian colors and scents. I have found more that I was looking for.
15 Şubat 2013 Cuma
Monthly Word Challenge kapsamında ilk okuduğum kitap Ocak ayı için seçtiğim Beyaz Gemi'ydi. Yalın anlatımı, olayları bir çocuğun gözlerinden göstermedeki başarısı ile kitap beni gerçekten çok etkiledi. Kızmının okul ödevi kapsamında okduğu için olsa gerek çok sevmediği bu kitabı okumaya başlamadan önce biraz endişeliydim doğrusu. Ancak her sayfa beni karakterlere biraz daha bağladı; kendimi o korkunç soğuk coğrafyanın içinde titrerken buldum. İyi ki okumuşum.
White Ship was the book I have chosen for January of my Monthly Word Challenge. My daughter had read this book for a school project and hated it. So I was a little bit concerned before I started. But with each page I was connected with the characters and I event felt the the terrible coldness of the country. I am glad I have read it and I recommend the book for everyone.
16 Ocak 2013 Çarşamba
Sultanı Öldürmek
Tarihi dizilerin pek revaçta olduğu şu günlerde Ahmet Ümit'in Sultanı Öldürmek adlı romanını okudum. Yazdan beri okunacak kitaplar listemde yer alıyordu. Polisiye sevdiğim bir türdür. Bu nedenle zaman zaman Ahmet Ümit romanları listelerimde yer alır. Okuduğum son iki Ahmet Ümit romanı da klasik polisiye kurgusunun dışında, iki farklı zamanda geçen olayları biribirleriyle ilişkilendirerek sunuyor. Sulatnı Öldürmek hem tarihimizin en şanlı olaylarından biri olan İstanbul'un fethini detaylı olarak anlatıyor hem de günümüzde işlenen bir cinayetin izini sürmemizi sağlıyor. Gerçi tarihi sahneler zaman zaman sıkıcı olmuş. Günümüzde geçen olaylarla bağı kopuyor, bunlardan bana ne dedirtiyor insana. Bir de bazı konuların unutulduğunu ve bazı cevapların romanın genel kurgusuna uygun olmayan şekilde açıklandığını düşündüm. Daha önce okuduğum Ahmet Ümit romanlarına göre daha vasat . Kitapları değerlendirip yıldız ya da not verecek kadar iddialı olmak istemiyorum. Bu tür değerlendirmeleri gerçek kitap kurtlarına bırakıyorum. Okumanızı şiddetle tavsiye edemem ama okursanız keyif alabilirsiniz.
3 Ocak 2013 Perşembe
Monthly Keyword Reading Challenge
This year my golas are higher than ever. I have joined three book reading challenges and Monthly Keyword Readin Challenge is really the one that I am enthusiastic about. Below you can see the words for each month:
Monthly Key Words:
Monthly Key Words:
I have tried to include samples from world literature and here is my preliminary list for the challenge:
January- The White Ship (Cengiz Aytmatov)
February- Love in the Time of Cholera (Gabriel Garcia Marquez)
March- Animal Farm (George Orwell)
April- Of Love and Shadows (Isabel Allende)
May- Last Birds (Sait .Faik Abasıyanık)
June- The Sea (John Banville)
July- Heart And Soul (Maeve Binchey)
August- Cloud Atlas (David Mithcell)
September- Lost Memoires of Jane Austen (Syrie James)
October-Death with Interruption- (Jose Saramago)
November- U is for Undertow - (Sue Grafton)
December- The Time Keeper (Mitch Albom)
1 Ocak 2013 Salı
Merhaba
Bu yıl kitaplarla ilgili bir blog başlatmnayı hedefledim. Blog dünyasında gezindikçe bu işe gönül vermiş şahane blog yazaalrı olduğunu gördüm. Aslında düşüncelerimi yazılı olarak paylaşma konusunda ne kadar becerikliyim bilemiyorum, ama okuduğum kitapları kaydetmek ve cesaretim olursa kitaplar hakkındaki fikirlerimi yazmak istiyorum.
İş arkdaşım sevgili Defne ile bu yıl beş adet klasik olmuş kitap okumaya karar verdik. İşte listemiz:
1. Doktor Jivago- Boris Pasternak
2. Madame Bovary- Gustave Flaubert
3. Aşk-ı Memnu- Halit Ziya Uşaklıgil
4. Nothanger Abbey- Jane Austen
5. Muhteşem Gatsby- F. Scot Fitzgerald
Bunun dışında evde okunmayı bekleyen kitaplar listesinden de en az oniki kitap okumayı hedefliyorum. Diğer iddia ve hedeflerimden daha sonra bahsedeceğim.
İnşallah bu blogu sürdürmeyi başarırım.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)